De ikken-bus

De Psychologie van de ikken

Je kunt je persoonlijkheid vergelijken met een bus vol passagiers. Deze passagiers, je verschillende ikken, ofwel kanten in jezelf, hebben allemaal een eigen visie op hoe deze bus bestuurd moet worden. Ze hebben allemaal een eigen kijk op de werkelijkheid en op hoe jij je het beste kunt gedragen. De primaire ikken zitten vooraan, vlakbij jou, de chauffeur. Zij hebben regelmatig de neiging het stuur van je over te nemen. En zij bepalen grotendeels je gedrag. Dankzij deze ikken ben je wie je bent.

Zo vindt de Pleaser het vooral belangrijk dat alle aanwezigen het naar hun zin hebben. Hij is zorgzaam en aandachtig. De Pusher is daar helemaal niet mee bezig, en wil vooral dat je flink gas geeft. De Levensgenieter geniet van het leven, en zal je aanmoedigen lekker nog eens op te scheppen. Terwijl de Lijngerichte Ik je er op wijst dat je écht moet minderen.

Dat deze verschillende passagiers in jouw bus zitten, is geen probleem natuurlijk. Het kan lastig worden als je niet wéét dat dit zo is. En je dus niet in de gaten hebt dat een primaire ik het stuur overneemt en zo de richting in jouw leven bepaalt. En dat wordt helemaal lastig als dat een richting is die voor jou niet goed of passend voelt.

 

Op de achterbank en waarschijnlijk ook in de kofferbak zitten nog veel meer ikken, met hele andere wensen en kwaliteiten. Vaak de tegengestelde kanten van de primaire ikken voorin. Naarmate je primaire ik sterker is, des te krachtiger zal zijn tegenpool (een verstoten ik) moeten worden weggeduwd.

Álle ikken, dus ook die achterin zitten, zijn in dezelfde mate onderdeel van wie je bent en de ene ik is niet ‘echter’ dan de ander. Ze verdienen het allemaal om met respect te worden bejegend.
Zodra je jezelf los kunt zien van je verschillende ikken, ontstaat er ruimte voor verandering!

 

Wil jij je ikken leren kennen?

Naomi heeft in 2018 en voorjaar 2019 twee opleidingen Voice Dialogue gedaan, waarin ze heeft leren coachen vanuit De Psychologie van de ikken.

In een ‘ken je ikken’-sessie leer je de verschillende ikken kennen die horen bij jouw hulpvraag. Je leert dat je niet één ik bént, maar dat je vele verschillende ikken hébt. En dat jij aan het stuur zit (of kunt gaan zitten) van jouw ikken-bus. Jij bent de chauffeur, de manager over al jouw ikken.

Inmiddels heeft Naomi verschillende proef-sessies gedaan met cliënten die worstelen met (over)gewicht, eetproblemen of een eetstoornis. Het blijkt dat Voice Dialogue hier heel goed bij past.

Daarom bied Naomi nu ‘ken je ikken’-sessies aan. Het kan een onderdeel zijn van de dieetbehandeling, maar ook los daarvan is een sessie mogelijk.

 

Reacties:

‘Ik vond het ontzettend verhelderend om vanuit diverse plekken naar de verschillende stemmen in mij te kijken. Om te zien dat je echt wel wil afvallen maar dat een andere, op dat moment sterkere, ik dat niet toelaat. Het was fijn om naar allebei de kanten te luisteren en de tweestrijd in mij beter te begrijpen.’

‘Het kwam binnen, was Confronterend, Emotioneel, Waardevol en erg Nodig ook’

‘Het is iets wat me erg bij blijft omdat het toch wel erg confronterend was. Het gaf/geeft heel duidelijk aan hoe dichtbij de eetstoornis is en hoe het de regie nog heeft in mijn leven’

 

 

 

Contact